Ouwehands dierenpark is de nieuwe sponsor van Kenamju!

 

Aan de voet van de Grebbeberg ligt een prachtig dierenpark, Ouwehands Dierenpark. Wij Haarlemmers komen niet vaak in die hoek maar dat moeten we zeker vaker gaan doen. Deze dierentuin, ooit begonnen als kippenboerderij, werd in 1932 opgericht door naamgenoot van onze oprichter van Kenamju, Cor Ouwehands. Inmiddels is het dierenpark uitgegroeid tot 22 hectare.  Er wordt door Ouwehands een wezenlijke bijdrage geleverd aan het voortbestaan van bedreigde diersoorten door deelname aan internationale fokprogramma’s, bijdragen aan natuurbeschermingsfondsen, onderzoek naar optimale leefomstandigheden voor de dieren. Daarnaast vindt het Dierenpark educatie over de dieren een belangrijk speerpunt. Toen wij met onze judoka’s op 23 april het park bezochten werden we dan ook uitgebreid ingelicht over de leefgewoonten van de nieuwe aanwinsten van het park, de twee reuzenpanda’s Wu Wen (“Mooie Krachtige Wolk”) en Xing Ya (“Elegante Ster”) die sinds een jaar in ons land wonen. Ze zijn door de Chinese regering voor 15 jaar uitgeleend aan Ouwehands Dierenpark, in ruil voor een stevige  jaarlijkse bijdrage aan het natuurbeschermingsprogramma in China ten behoud van de panda’s.

Ouwehands Dierenpark is de nieuwe sponsor van Kenamju. Ouwehands bewondert de manier waarop wij onze jonge judoka’s opleiden en begeleiden en wil hier graag een bijdrage aan leveren. Binnenkort zijn de dieren van Ouwehands op onze judogi te zien en worden wij bij onze wedstrijden gesterkt door onze nieuwe mascotte, de reuzenpanda. Reden genoeg voor een verdere kennismaking met het park, haar mensen en haar dieren. Ons bestuur, Dennis en een enkele van onze Judoka’s worden ontvangen in het nieuwe panda verblijf Pandasia door directeur Robin de Lange en Natalie Oudenhoven, Manager Marketing & Communicatie. Het onderkomen van de 5-jarige vrouwtjespanda Wu Wen en mannetjespanda Xing Ya heeft iets weg van een luxe Chinese villa. Het onderkomen is gebouwd door een team van 30 Chinese architecten en vakmensen in de bouw, in samenwerking met Nederlandse vaklui die gezorgd hebben voor een stevige fundering en leiding werk. De panda’s hebben ieder hun eigen verblijf, want panda’s zijn solisten zo leren we die dag. Op de vraag of de panda’s wel kunnen wennen aan ons koude kikkerlandje antwoordt Natalie: “Deze panda’s gedijen goed in ons koelere klimaat. Vooral toen er sneeuw lag afgelopen winter waren ze heel blij en dartelden ze door de sneeuw.” Dat zou ik wel eens willen zien.

Onze judoka’s Alisha, Zef, Tijl en Fee kijken hun ogen uit bij deze prachtige en sterke beesten. Als we aankomen zijn de panda’s lekker wakker en actief. Wu Wen knaagt wat op een bamboestok, sloft wat door haar verblijf, klimt een plankje of wat op en knabbelt weer op wat bamboe om vervolgens gesterkt te gaan om een tukje te doen, want bamboe verteren kost energie. Het leven van een panda in het kort. Xing Ya is ook alert en loopt de tuin in op zoek naar wat lekkers. Naast bamboe eten panda’s ook wortel of speciaal voor hun gemaakt “pandabrood” dat hun gezond houdt. Als Xing Ya schrikt van een wagentje die hij dichtbij hoort maakt hij zich snel uit de voeten, terug naar zijn binnen verblijf. Even wat bamboe verorberen en dan valt hij in een diepe slaap, in “dab” houding. De kinderen lachen zich rot.

We worden uitgenodigd in de ruimte boven de pandaverblijven, een mooi Chinees restaurant en een vergader-/feestzaal die helemaal in traditionele Chinese stijl is gebouwd en ingericht. We wanen ons in China. Eigenlijk is deze locatie nog wat minder bekend dan de panda’s zelf, en misschien hoort dat ook. De dieren is waar het om draait. Maar deze bijzondere locatie biedt ook een prachtige plek om bij elkaar te komen of iets te vieren. Ideeën voor een teamuitje met de Kenamju pupillen naar de dierentuin worden al snel geopperd

Dan zijn onze judoka’s toch wel erg benieuwd wanneer er babypanda’s komen. Dat is niet zo eenvoudig als je zou denken. Een vrouwtjespanda is namelijk maar 3 dagen per jaar vruchtbaar! En dan moet het mannetje maar net zin hebben om daar iets mee te doen in die drie dagen! Ga er maar aan staan als dierenpark om dan te zorgen voor nakomelingen van Wu Wen en Xing Ya. Maar de panda’s hebben al aan elkaar gesnuffeld en ze vinden elkaar aardig. Wu Wen heeft wat geursporen achtergelaten. Maar tot paring is het nog niet gekomen. De verwachting is dat dit volgend jaar zeker gaat lukken. De kinderen kunnen niet wachten!

Als we op de foto mogen met Xing Ya wordt hij extra verwend met wortel, een soort snoepje voor panda’s. Als de verzorgster het buiten op de steen legt komt Xing Ya al snel aangelopen en peuzelt zijn traktatie rustig op. En wij voelen ons vereerd dat we met hem op de foto mogen. Wat een prachtbeest. Tot ziens Wu Wen en Xing Ya, tot ziens Ouwehands Dierenpark! Op weg naar de uitgang vergapen we ons aan de mooie verblijven en de ruimte die de dieren hebben. Dit is een bijzonder plekje hier achter de Utrechtse Heuvelrug.

Leave a Comment

Neem direct contact op!

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search